Zonder fondsen geen Vicki Brownhuis

“Onze grootste uitdaging is het genereren van structurele inkomsten, liefst door het aangaan van partnerschappen. Want naast de activiteiten voor onze gasten hebben we ook vaste lasten, zoals gas, water en licht. Structurele inkomsten geven ons als vrijwilligersorganisatie meer zekerheid”. Aan het woord is Nadia Bellussi – de Feijter, bestuurslid bij het Vicki Brownhuis. Na vijf jaar penningmeesterschap richt zij zich in haar laatste bestuursjaar volledig op fondsenwerving.

Nadia werkt nu als zelfstandig vermogensbeheerder en startte bij het Vicki Brownhuis in 2017. “Ik heb een achtergrond in financiële dienstverlening en werkte tot 2019 bij Van Lanschot. Al jaren was het de gewoonte dat de penningmeester van het bestuur door iemand van Van Lanschot werd ingevuld. Zo kwam ik in aanraking met het centrum.”

Jaarlijkse acties
Het Vicki Brownhuis organiseert jaarlijks een aantal acties om gelden binnen te halen. “Een mooi voorbeeld vind ik de spinningmarathon”, vertelt Nadia enthousiast. “Dat is een activiteit, waarbij mensen zich in het zweet werken en in ruil daarvoor zich laten sponsoren door familie, vrienden en collega’s. Of neem de KoffieBreak: een actie rond Wereldkankerdag om kanker bespreekbaar te maken op de werkvloer. Daarbij vragen we organisaties en particulieren om de waarde van de kopjes koffie te doneren. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap. Wij genereren inkomsten én lokale bedrijven maken kennis met het Vicki Brownhuis en de waarde die dat ook voor hun bedrijf kan opleveren.”

Lokale bedrijven, lokale doelen
Dat lokale is iets dat Nadia intrigeert. “We kunnen – naast de warme steun van de gemeente ‘s-Hertogenbosch – rekenen op de steun van een heel aantal bedrijven uit de regio. Maar dat moeten er toch veel meer kunnen zijn? Veel bedrijven doneren vanuit hun MVO-beleid aan grote, landelijke goede doelen. Wat ik graag zou willen is dat deze bedrijven lokale doelen als het onze overwegen. Want bij ons wordt élke euro besteed aan ons centrum en onze gasten, er blijft niets aan de strijkstok hangen. En hoe mooi is het als je medewerkers naar ons centrum kunnen komen om te ervaren hoe hun bedrijf bijdraagt”, betoogt Nadia vol vuur.

Meer structurele financiering
Het Vicki Brownhuis is heel blij met alle ondersteuning en donaties die het krijgt. Toch zou structurele financiering meer zekerheid geven om de psychosociale ondersteuning van de gasten in te vullen. “Daarom werken we onder andere aan een nieuwe dienst, gericht op het ondersteunen van HR-afdelingen van bedrijven. Hoe maak je kanker op de werkvloer bespreekbaar, hoe begeleid je zieke medewerkers, hoe vul je de re-integratie in? Wij hebben ervaring en kunnen helpen met hele goede psychosociale zorg. Deze dienst willen we wellicht aanbieden in de vorm van een abonnement.”

Verrijking van je wereld
Genoeg plannen en ambities, dus. ‘Goede ideeën zijn niet het probleem, maar de handjes wel”, zegt Nadia met een lach. “Ik ben daarom op zoek naar vrijwilligers die met mij de handen uit de mouwen willen steken voor het Vicki Brownhuis. Ik zoek mensen die affiniteit hebben met het organiseren van events, met acquisitie of accountmanagement, waarbij affiniteit met het werken van Salesforce CRM een pré is. Mensen die op een bedrijf durven afstappen, ons verhaal vertellen, bezoeken opvolgen. Dat moet je kunnen én durven. Tegelijkertijd krijg je er heel veel voor terug. Ik heb er zoveel van geleerd. Bij een vrijwilligersorganisatie gaat het er heel anders aan toe dan in het bedrijfsleven. Geen KPI’s, targets, ego’s, etc. Natuurlijk willen we resultaten behalen, maar de sfeer is heel anders. Heel menselijk, een warm bad. Je doet het voor een ander. Dat is echt een verrijking en verbreding van je wereld.”

Enthousiast geworden van Nadia’s verhaal? Bekijk dan de vacature Fondsenwerver op onze website. En heb je vragen? Stuur ons een berichtje en we nemen contact op.