Je bekijkt nu Zenmeditatie: weer meer naar jezelf luisteren
Zenmeditatie: weer meer naar jezelf luisteren

Elly Kluytmans geeft sinds 2019 zenmeditatie bij het Vicki Brownhuis. Zij kende het centrum via haar werk als wijkverpleegkundige, waar zij veel in contact is geweest met mensen met kanker en hun naasten. Elly: ‘Zenmeditatie is voor iedereen, van jong tot oud en je hoeft er geen ervaring mee te hebben. Je leert weer meer in contact te komen met jezelf en naar jezelf te luisteren.’

De ziekte kanker is voor Elly bekend. Haar vader overleed aan maagkanker en haar zus heeft borstkanker gehad. ‘Zelf heb ik alopecia (ziekte waarbij er ineens haren uitvallen). Ik word daardoor vaak geconfronteerd met mensen die denken dat ik kanker heb en chemotherapie volg.’

Hoe gaat een les zenmeditatie?

De zenmeditatie is in de grote ruimte in het Vicki Brownhuis. Matjes en meditatiebankjes/kussens, stoelen, het staat allemaal voor je klaar. “We starten met een kennismakingsrondje. Dan vertel ik wat meditatie is, wat de houding is en wat voor jou een goede houding kan zijn; op een bankje, liggend, zittend. We beginnen met een geleide meditatie. Daarmee ga je met je aandacht naar je lichaam en je adem. Ons hoofd wil denken, dat is heel normaal. Daarom geef ik je een oefening, waarmee je steeds kunt terugkeren, als je afgeleid wordt. We hebben het ook over hoe je thuis tijd en ruimte kunt vinden om te mediteren, zodat je zelf zenmeditatie kunt blijven beoefenen. Tijdens de les wisselen we af tussen zit- en loopmeditatie. Tot slot delen we ervaringen. Ook ga ik elke bijeenkomst in op een thema uit de zen.”

Waarom mediteren?

“Als je kanker hebt (gehad), ben je vaak al aardig over je grens”, vertelt Elly. “Er is ontzettend veel gebeurd in korte tijd en het is een grote kunst om weer terug te komen in je lichaam. Meditatie helpt om meer verbinding te krijgen met je lichaam, om te gaan voelen wat passend is voor jou. Je komt dingen in jezelf tegen, je gaat merken dat je geleidelijk emoties kunt toelaten en loslaten. Zo kun je weer meer bij jezelf leren zijn en ga je voelen wat je nodig hebt.”

Naar jezelf luisteren

Elly: “Hoe mensen mediteren ervaren is per persoon verschillend. De een wordt zich meer bewust van zijn of haar ademhaling tijdens de les. Een ander heeft al ervaring en is er thuis ook mee aan de slag. En weer een ander doet een stukje loopmeditatie tijdens het uitlaten van de hond. En dan denk ik: ‘Mooi!’ Wat je ervaart en wat je eruit haalt is voor iedereen verschillend. De kern is dat je meer naar jezelf gaat luisteren.”
Stil met jezelf zitten
“Mensen die in het Vicki Brownhuis komen, zijn vaak erg op zoek. Veel mensen denken dat meditatie niks voor hen is, dat ze er geen tijd voor hebben of te onrustig zijn. En gaan dan bijvoorbeeld meer sporten, drinken of andere dingen doen. Weg van het gevoel. Het mooie van mediteren vind ik: je gaat juist letterlijk met jezelf stil zitten. Uit je hoofd, in je lichaam, betrokken met je hart. Je ontdekt wat goed voor je is en daar kan je iets mee in het dagelijks leven. Zo ontstaat liefdevolle vriendelijkheid, compassie en mededogen voor jezelf en je omgeving.”

Probeer het!

Elly geeft een doorlopende cursus. Dat betekent dat je op elk moment kan starten. Ervaring is niet nodig. Voor een overzicht van de data en om je aan te melden, kijk je in de activiteitenkalender.