Je bekijkt nu Krachtiger worden door te wandelen
Krachtiger worden door te wandelen

Een van de activiteiten die het Vicki Brownhuis is wandelen. Jolanda Griffioen is sinds vorig jaar wandelbegeleider bij het Vicki Brownhuis. Dat doet ze naast haar eigen bedrijf, dat draait om vitaliteit, werkgeluk en duurzame inzetbaarheid. We vroegen haar waarom ze dit vrijwilligerswerk doet en wat wandelen voor je kan betekenen.

Waarom ben je wandelbegeleider geworden?

“Toen ik 30 jaar geleden zelf door een emotionele rollercoaster ging, is de muziek van Vicki Brown mij tot steun geweest. Ik fietste vorig jaar naar het Sportiom in ’s-Hertogenbosch voor mijn sportles en kwam langs het Vicki Brownhuis. Ik merkte dat dit iets met mij deed en ik wilde hier meer van weten. Het huis was gesloten maar ik ging direct de website bezoeken. Daar zag ik de activiteit ‘wandelen’ staan en wist direct dat ik bij deze activiteit mijn steentje wilde bijdragen.”

Waar wandelen jullie?

“Elke twee weken ga ik op pad met een groep gasten. Samen met mede-begeleider Paul stippelen we steeds een andere route uit. Zo hebben we de laatste paar keren gewandeld langs De Dommel, in het Sterrenbos, langs de Oosterplas, op de Vughtse Heide, Bossche Broek en bij het Engelenmeer. Het is altijd een (groene) locatie rondom ’s-Hertogenbosch. We starten om 10 uur, wandelen vaak maximaal 5 km met een ‘koffie-tussen-stop’. En zijn dan uiterlijk 12 uur weer terug.”

Hoe ziet de groep eruit?

“De groep is divers. Er zijn gasten die zo af en toe meelopen, maar er zijn ook gasten die al jaren meelopen. Het is ook maar hoe het uitkomt en hoe je je voelt op de ochtend van de wandeling. Niets is verplicht, je wandelt gewoon mee, je kunt lotgenoten treffen en elkaars verhalen delen. Maar er is ook ruimte om niets te zeggen en alleen te genieten van al het natuurschoon en gewoon even in beweging zijn.”

Wat brengt wandelen als je te maken hebt met kanker?

“Wandelen brengt rust en ontspanning. Je slaapt er beter door en werkt aan je fysieke fitheid. Wandelen is bij uitstek goed om weer wat conditie op te bouwen. Dat is enorm belangrijk, omdat je daardoor sterker staat in de behandelingen. Als je wordt behandeld, ben je vaak moe. Dan heb je de neiging om rust te nemen. Maar het kan goed zijn om juist te bewegen. Bewegen stimuleert het immuunsysteem en helpt bij herstel. Je voelt je letterlijk stapje voor stapje krachtiger worden. En het is ook nog eens gezellig. We houden een tempo aan dat iedereen kan bijhouden.

Wat zeggen gasten over het wandelen?

“Elke keer weer hoor ik mooie reacties. Zoals ‘Ik hoor weer vogels zingen, wat een heerlijkheid, er is meer dan alleen mijn ziekte’ of ‘Er is ook ruimte voor een lolletje, het hoeft niet allemaal zo serieus te zijn’ en ‘Ik voel meer energie nu ik meer beweeg, de wandeling helpt daar enorm bij.’
Wat zeg jij tegen iemand die nog twijfelt?
“Twijfel niet, schrijf je in, wandel mee en ervaar wat het met jou doet. De wandelgroep gaat altijd door (tenzij het extreem slecht weer is maar dat hoor je op tijd). Voel je tot niets verplicht, we snappen dat het de ene keer wat gemakkelijker gaat dan de andere keer. Dus heb je je aangemeld en voel je dat het niet gaat? Luister vooral naar je lichaam. En kom dan gerust een volgende keer.”

Ook een keer meewandelen en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft? De data voor de rest van het jaar staan in de activiteitenkalender. Kijk wanneer het jou past, geef je op en wandel een keer mee.