Op 24 maart was het Vicki Brownhuis met een aantal vrijwilligers aanwezig op Avans Hogeschool bij de opleiding Verpleegkunde. Met workshops vertelden zij zowel tweede- als derdejaarsstudenten over het werk van het Vicki Brownhuis en onze plek in de zorgketen. Het belang van psychosociale ondersteuning die zo belangrijk is voor iedereen die te maken krijgt met kanker was een belangrijk onderwerp.
Veel vragen en verhalen
Jacqueline Zoomers en Lilian van Staa gaven aan tweedejaars studenten een workshop over wat ons centrum te bieden heeft. Lilian: “Wij bieden psychosociale ondersteuning aan onze gasten. Iets waar in het ziekenhuis in de thuissituatie vaak geen ruimte voor is. Door middel van voorbeelden proberen we de studenten duidelijk te maken hoe belangrijk dit is voor het verwerkingsproces en het welbevinden van onze gasten.” Jacqueline vult aan: “Na onze presentatie én het delen van onze persoonlijke ervaringen, werden er veel vragen gesteld en deelden sommige studenten persoonlijke verhalen. Het was mooi om te horen dat deze studenten in de toekomst zeker hun oncologische patiënten zullen wijzen op het bestaan van het Vicki Brownhuis.”
Wat kan je vragen?
Jacqueline Crooijmans en Miny van Liempt van het Vicki Brownhuis en Tineke van Asseldonk, extern ervaringsdeskundige van Praktijk voor Verliesbegeleiding, verzorgden een interactieve bijeenkomst in het kader van de minor Palliatieve Zorg voor derdejaars studenten. Deze studenten lopen op dit moment stage op het gebied van palliatieve zorg. Zij wilden graag meer weten over hoe te communiceren met mensen die te horen hebben gekregen dat ze niet meer beter worden. Wat kan je vragen, wat niet? Aan henzelf én aan hun naasten?
Rouw en verlies in theorie en praktijk
Jacqueline trapte af met een algemene introductie over de meerwaarde van het Vicki Brownhuis en over onze plek in de zorgketen. Vervolgens deelde Miny haar ervaring met gesprekken met gasten die ziek zijn. Tineke is deskundige op het gebied van rouw en verlies. Zij nam de studenten mee in de theorie van de verliescirkel en ging in op het geven van betekenis aan wat je overkomt in je leven. De ervaringsverhalen van Miny illustreerden mooi de theorie. Een belangrijke tip die de studenten meekregen: wees je ervan bewust hoe je zelf omgaat met rouw en verlies.
Onderwijs en praktijk
Het waren twee waardevolle workshops. Jacqueline Crooijmans: “We zijn blij dat we met het Vicki Brownhuis met deze workshops kunnen bijdragen aan het inbrengen van de praktijk in het onderwijs.”