Over ons
Het Vicki Brownhuis werd in 1992 opgericht als allereerste centrum voor leven met en na kanker in Nederland. We zijn er voor iedereen die te maken heeft met kanker: kinderen, jongeren, (jong)volwassenen, hun naasten en nabestaanden. In ons centrum geven we op verschillende manieren aandacht aan de psychosociale aspecten van kanker. Wij zijn geen behandelingsinstituut, maar een informele ontmoetingsplaats. De deur staat voor je open! Loop gerust eens binnen. Dat kan zonder afspraak of verwijzing.
Het Vicki Brownhuis biedt psychosociale ondersteuning voor alles wat de ziekte kanker met zich meebrengt. Wij bieden een luisterend oor, lotgenotencontact, ontspanning en informatie. Het Vicki Brownhuis helpt een nieuwe balans in het leven te vinden. Door het bieden van informatie, ondersteuning en het bevorderen van contact tussen mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dit contact draagt bij aan het verminderen van angst en levert een positieve bijdrage aan het gevoel van eigenwaarde.
Het Vicki Brownhuis in ’s-Hertogenbosch opende in 1992 als allereerste centrum in Nederland de deuren. Initiatiefneemster en oprichter was mevrouw Yvonne Saatrube. Zij kreeg te maken met kanker toen haar eerste en later ook haar tweede man de diagnose kanker kregen. Ze hadden behoefte aan steun en informatie, naast het – vaak toch afstandelijke – medische traject. Zo ontstond het idee voor een centrum voor leven met en na kanker. Een ontmoetingsplaats voor mensen die direct en indirect te maken hebben met kanker. Waar iedereen terecht kan voor een luisterend oor, lotgenotencontact, ontspanning en informatie. Lees meer
Het Vicki Brownhuis is een vrijwilligersorganisatie, zoals in de statuten staat beschreven. Het bestuur (de functies zijn onbezoldigd) is verantwoordelijk voor het beleid van de Stichting Vicki Brown:
- Joost Valkenberg – voorzitter
- Caro Werst – secretaris
- Ruud Lichtenberg – penningmeester
- Frans van Woesik – fondswerving
- Rashmi Sharma – diversiteit & inclusiviteit
Er zijn in totaal gemiddeld ongeveer 100 vrijwilligers actief voor het Vicki Brownhuis. Zij werken in het gastenteam, ziekenhuisteam, als activiteitenbegeider en in ondersteunende functies zoals administratie, ICT en communicatie. Om het reilen en zeilen van ons centrum in goede banen te leiden, zijn er drie betaalde functies: die van directeur, intern coördinator en ziekenhuis coördinator.
Ons gastenteam staat klaar voor een warm welkom en zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt. Ze zijn er voor een luisterend oor, geven informatie, kunnen je meer vertellen over onze activiteiten, schrijven je in als je voor het eerst in ons centrum komt, etc.
Marga Kuipers is één van die vrijwilligers. Lees hier meer over haar ervaringen.
Wij zijn er voor iedereen. Voor alle leeftijden, gender en verschillende (culturele achtergronden). Eind 2021 hadden we een ronde tafelgesprek over kanker en culturele diversiteit in het huis. Deze video vertelt er meer over.
Bij IPSO centrum Vicki Brownhuis staan we voor aandacht en ondersteuning. Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent over onze dienstverlening. Wij hopen dat je in dat geval je klacht met ons deelt. Want daarvan kunnen wij leren. En onze dienstverlening verbeteren. Meer informatie over onze klachtenregeling lees je op deze pagina.
We willen ook dat iedereen zich bij ons veilig voelt. Daarom hebben we een sociale veiligheids- en intregriteitsbeleid voor vrijwilligers én gasten. Dat is er voor als je onverhoopt te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag. Natuurlijk hopen we dat je dit bespreekbaar maakt met de persoon in kwestie. Is dat te lastig? Dan kun je terecht bij een externe vertrouwenspersoon. De stappen en contactgegevens vind je in het sociale veiligheids- en integriteitsbeleid.
Comité van aanbeveling
In 2024 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: het Vicki Brownhuis heeft een nieuw Comité Van Aanbeveling. Het Comité Van Aanbeveling richt zich op het vergroten van de bekendheid en betekenis van het Vicki Brownhuis en ondersteunt inhoudelijke en financiële acquisitie. Het Comité bestaat uit een aantal mensen met invloedrijke en belangrijke maatschappelijke posities. Zij vertegenwoordigen verschillende sectoren, nl. overheid, zorg, sport en bedrijven.
- Ina Adema, commissaris van de Koning in Noord-Brabant
- Jack Mikkers, burgemeester gemeente ’s-Hertogenbosch
- Ans Buys, toezichthouder in onderwijs en cultuur en voormalig directeur Fontys Lerarenopleidingen
- Tommy Derks, directeur Louwman, Mercedes-Benz & KIA
- Rob Almering, Interim- en verandermanagement, op het vlak van sport, design & innovatie, strategie
Beloningsbeleid
Het personeel en bestuur bestaat geheel uit onbetaalde vrijwilligers. Zij ontvangen dus geen vergoeding, met uitzondering van vergoeding van werkelijk gemaakte onkosten. Er zijn drie betaalde krachten parttime in dienst, te weten de directeur, de intern coördinator en de ziekenhuiscoördinator. Het beloningsbeleid staat vermeld in het jaarverslag.
ANBI
Het Vicki Brownhuis is een ANBI instelling. Daarom vind je hieronder in één overzicht onze (fiscale) gegevens:
- Fiscale naam : Stichting Vicki Brown
- Fiscaal nummer/rsin: 8037.28.566
- Publieke naam: Vicki Brownhuis
- Jaarplan 2024
- Meerjarenplan 2023 – 2026
- Jaarverslag 2023
- Jaarrekening 2023
Samen met IPSO en KWF
Het Vicki Brownhuis is tevens door brancheorganisatie IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie) en voldoet aan alle bijbehorende gestelde kwaliteitscriteria.
- IPSO staat voor Instellingen Psychosociale Oncologie.
- Verdeeld over Nederland zijn er op 81 locaties Centra voor leven met en na kanker.
- Er werken ruim 4500 bevlogen vrijwilligers in de IPSO centra.
- Wij hebben toegang tot diverse trainings-en scholingsprogramma’s
- Wij hebben toegang tot de IPSO Academie.
- Al onze relaties zijn AVG-proof geregistreerd in de IPSO community.
- Belangenbehartiging door IPSO.
- Versterking van samenwerking tussen de Centra voor leven met en na kanker.
- Deelname aan het kwaliteitsprogramma.
Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. De gevolgen zijn vaak overweldigend. Als je het zelf hebt. Maar ook als je iemand kent met de ziekte. Voor al die mensen maken we al ruim 71 jaar het verschil. We zetten ons in voor initiatieven die mensen verder helpen. Dat betekent niet alleen kanker bestrijden, maar we maken ons ook hard voor een beter leven met de ziekte. We zorgen voor initiatieven die mensen ondersteunen, zoals Centra voor leven met en na kanker en het platform kanker.nl. En we werken aan leven veranderend onderzoek waar patiënten snel wat aan hebben. Dat doen we samen met duizenden anderen die zich inzetten voor het goede doel dat ons allemaal aangaat.