Gastlessen
Eén op de twee mensen krijgt in het leven ooit te maken met kanker. Niet gek dus dat als je op een school voor primair, voortgezet of beroepsonderwijs vraagt wie er te maken heeft gehad met kanker, veel leerlingen hun vinger opsteken. IPSO centrum Vicki Brownhuis vindt het belangrijk dat het onderwerp kanker in de klas op de agenda komt. We willen kanker bespreekbaar maken. Daarom hebben we gastlessen voor verschillende leeftijden. Onze ervaren en getrainde vrijwilligers ondersteunt op die manier het docententeam om invulling te geven aan dit onderwerp. We geven deze lessen en ondersteuning gratis.
Heeft jouw school interesse in een gastles? Stuur een bericht naar info@vickibrownhuis.nl en iemand van ons onderwijsteam neemt contact met je op.
Primair onderwijs
Een kind dat geconfronteerd wordt met kanker in zijn directe omgeving kan vaak moeilijk verwoorden wat zich van binnen afspeelt. Je ziet soms dat er iets mis is doordat het kind ander gedrag laat zien: het wordt stiller of juist drukker, snel boos of verdrietig, krijgt moeite met concentreren, met slapen, etc. Daarom hebben we een onder-, midden- en bovenbouw lesprogramma ontwikkeld. De doelstelling is kanker bespreekbaar maken.
Het lesprogramma is interactief en wordt in kleine groepen begeleid door betrokken vrijwilligers van het Vicki Brownhuis die ervaring hebben met kinderen en ziek zijn. Het programma is opgedeeld in een informatief, creatief en actief gedeelte afgestemd op de leeftijdsgroep. Zo kan een poppenspel en het schilderen van een tegeltje voor een dierbare er onderdeel van zijn.
Een van de scholen waar het lesprogramma van het Vicki Brownhuis warm is ontvangen, is het kindcentrum ‘De Kameleon’ in ‘s-Hertogenbosch. Lees hier meer over de ervaringen en het resultaat van een fijne samenwerking.
Voortgezet onderwijs / Beroepsonderwijs
Voor het voortgezet onderwijs geven we gastlessen om het bewustzijn te vergroten als het gaat om schelden met kanker. Het gaat om het planten van een zaadje: waarom gebruik je dat woord? En wat doet het met de ander?
Deze lessen kunnen worden ingezet in het kader van het vak Burgerschap. De lessen zijn interactief. We gaan in gesprek, werken aan het maken van posters, laten de leerlingen in groepjes presenteren. Daarnaast zijn we ook een klankbord voor het docententeam als daar behoefte aan is.
Sinds een paar jaar werken we samen met het Sint-Janslyceum in ‘s-Hertogenbosch. René Hermans, afdelingsleider van de mavo-afdeling, vertelt over zijn ervaringen in een artikel op deze website.
Hoger Beroeps Onderwijs
Onze kennis en ervaring delen we graag met anderen. Dat doen we onder andere met gastlessen voor opleidingen op het HBO. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met Avans Hogeschool. Regelmatig brengen we daar onze praktijkervaringen in. Bijvoorbeeld met workshops voor tweede- en derdejaarsstudenten Verpleegkunde. We vertellen dan over het werk van het Vicki Brownhuis en onze plek in de zorgketen. Ook het belang van psychosociale ondersteuning die zo belangrijk is voor iedereen die te maken krijgt met kanker is een belangrijk onderwerp. Een ander mooi voorbeeld is een interactieve bijeenkomst in het kader van de minor Palliatieve Zorg voor derdejaars studenten die het Vicki Brownhuis verzorgde. Zij wilden graag meer weten over hoe te communiceren met mensen die te horen hebben gekregen dat ze niet meer beter worden. Wat kan je vragen, wat niet? Aan henzelf én aan hun naasten? Eén van onze vrijwilligers deelde haar ervaring met gesprekken met gasten die ziek zijn. Een rouwdeskundige nam de studenten mee in de theorie van de verliescirkel.
Beide voorbeelden illustreren goed hoe wij als vrijwilligersorganisatie kunnen bijdragen aan het opleiden van de zorgprofessionals van de toekomst.