Je bekijkt nu Nieuwe lotgenotengroep: Vicki Nabestaanden
Nieuwe lotgenotengroep: Vicki Nabestaanden

Er zijn veel mensen met kanker. En helaas zijn er ook mensen die een dierbare hebben verloren aan de ziekte. Ook zij verdienen steun. Daarom start het Vicki Brownhuis in september met de lotgenotengroep Vicki Nabestaanden.

Vicki Nabestaande is er voor volwassenen die een dierbare hebben verloren aan kanker. De groep komt elke tweede woensdagavond van de maand samen in het Vicki Brownhuis. Daarbij is er plek voor 6 tot 8 deelnemers. Als er meer aanmeldingen zijn, dan kijken we naar een oplossing. Deze lotgenotengroep wordt begeleid door Pien van Veen en Francine Simonis-Van de Laar.

Begeleiders

Pien is sinds acht jaar met pensioen en was daarvoor 25 jaar als psycholoog actief met een eigen praktijk voor groepsbegeleiding, teambuilding en individuele begeleiding “Ik mis na mijn pensioen het intensieve contact met mensen. Zelf heb ik twee jaar geleden borstkanker gehad. Zo kwam het Vicki Brownhuis in mijn belangstelling. Het begeleiden van een nabestaandengroep sluit goed aan op mijn werkervaring.” Francine kwam via Pien in contact met het Vicki Brownhuis. “Direct bij de eerste kennismaking voelde dit als een plek waar ik graag als vrijwilliger zou willen werken. Ik wilde graag iets doen met meer betekenis, zingeving, er zijn voor anderen. Het begeleiden van deze lotgenotengroep zie ik als een mooie uitdaging. Verlies en rouw is mij zeker niet vreemd. In 2016 overleed mijn man Jan. Van beroep ben ik onderwijskundige en heb ik in diverse functies in het onderwijs gewerkt. ”

Pien
Francine
Veilig

Deelnemers brengen zelf de onderwerpen in en bepalen wat er op tafel komt. Francine: “Het gaat om wat zij nodig hebben, hun behoefte. Wij bieden op de eerste plaats een luisterend oor en geven vertrouwen. We creëren een veilige omgeving, zodat de groep elkaar kan steunen. En zorgen dat iedereen aan bod komt.” Pien vult aan: “Deelnemers kunnen van mij een eerlijke en betrokken begeleider verwachten die vooral mensen in hun eigen proces wil volgen. Rouw is een zeer persoonlijk proces. Het kan er voor iedereen anders uitzien.”

Lichtpuntje

Als we Pien en Francine vragen hoe voor hun een geslaagde bijeenkomst eruit zou zien, zegt Pien: “Voor mij is de bijeenkomst geslaagd als de deelnemers zich iets minder alleen voelen in hun eigen rouwproces en het gevoel hebben dat er echt naar ze geluisterd wordt”. En Francine: “Als het lukt, hoe klein ook, voor elkaar een lichtje te kunnen zijn in donkere dagen van gemis en rouw.”

Is Vicki Nabestaanden iets voor jou? Meld je dan aan via de activiteitenkalender. Na aanmelding neemt Pien of Francine contact met je op voor een persoonlijk gesprek voorafgaand aan de eerste bijeenkomst.