Kinderen die te maken krijgen met kanker in het gezin vinden het vaak moeilijk om te vertellen wat ze voelen. Dan kan creatief bezig zijn helpen. In het Vicki Brownhuis biedt Els Bruurmijn daarom individuele sessies Kunstzinnige begeleiding aan voor kinderen en jongvolwassenen van 6 tot 20 jaar.
Elkaar sparen
Els (68) is bij het Vicki Brownhuis actief als kunstzinnig begeleider. Els: “Door persoonlijke ervaringen gaat mijn interesse uit naar het begeleiden van mensen met kanker en hun naasten. Volwassenen én kinderen. Kinderen die te maken krijgen met een zieke of overleden ouder, broer of zus kunnen heel verschillende problemen ervaren. Ze vinden het vaak heel lastig om te praten over de situatie thuis. Ze kunnen zich bijvoorbeeld moeilijk concentreren, slapen slecht, zijn verdrietig of boos. Je ziet vaak dat kinderen de ouders sparen en de ouders hun kinderen. Dat is een hele natuurlijke reactie.”
Veel veranderingen
“Er zijn veel veranderingen binnen het gezin op het moment dat iemand ziek is. Als een vader of moeder kaal wordt, dan heeft dat bijvoorbeeld heel veel invloed. Of als de ouder meer op bed ligt dan normaal. Misschien wordt het kind door iemand anders naar school gebracht en gehaald. Bij mij kan een kind tekenen en schilderen. Dat is vaak een mooie ingang om bij de oorzaak te komen van wat er aan de hand is.”
Ouders betrekken
“Ik heb altijd eerst een gesprek met ouders, zodat ik weet wat er speelt. We bespreken wat het kind nodig heeft. Meestal doen we dat met het kind erbij, soms willen ouders eerst een gesprek met mij alleen. Dat kan ook, het is net wat ouders prettig vinden. Tijdens de sessies houd ik contact met hen over hoe het gaat, zeker als er iets bijzonders is.”
Veilige plek
“Tijdens de sessie gebruik ik oefeningen speciaal voor kinderen. Die oefeningen helpen ontspannen en verbeelden. We werken ook aan het zelfvertrouwen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van mandala-tekenen. Een mandala is een cirkelvormig figuur. Binnen deze cirkel is altijd een veilige plek. Via een verbeeldingsoefening kan ik met het kind naar een veilige plek gaan. Een plek waar ze mogen zijn wie ze zijn, voelen wat ze willen en kunnen voelen. Dat kan het kind verwerken in de mandala. Vervolgens kijken we welke gevoelens zijn er, welke kleuren gevoelens oproepen. Het kind legt dat zelf uit.”
Opgelucht
“Kinderen kunnen na de sessies vaak vrijer praten en zijn opgelucht. Samen met het kind maak ik een boekje over alles wat er gebeurt tijdens de sessies. We proberen met 10 sessies zover te komen, dat het kind weer zelfstandig verder kan. En is er door omstandigheden een terugval, dan kunnen we altijd weer een sessie doen”, besluit Els
Elke twee weken geeft Els op woensdagmiddag kunstzinnige begeleiding aan kinderen. Dit zijn individuele sessies van een uur, van 13.30- 14.30 uur en van 14.30- 15.30uur. Opgeven kan via de activiteitenkalender. Els gaat in september starten met een lotgenotengroep voor jong volwassenen die te maken hebben met de ziekte kanker in het gezin (16-25 jaar). Ook begeleidt ze elke twee weken volwassenen in een groep van maximaal 4 personen.