Je bekijkt nu Klankbeleefsessie: een rijke ervaring of een ervaring rijker
Klankbeleefsessie: een rijke ervaring of een ervaring rijker

Irene Pool begeleidt eens per maand een klankbeleefsessie in het Vicki Brownhuis. We vroegen haar wat het is en wat het je brengt als je te maken hebt met kanker.

Irene is al ruim 25 jaar actief als klanktherapeut. Dat doet ze niet alleen voor individuen, maar ook bij bijvoorbeeld zorginstellingen en bedrijven. Een paar jaar geleden kwam ze weer in contact met het Vicki Brownhuis. Sindsdien stapt ze met veel liefde in de auto om een uur heen en een uur terug naar ’s-Hertogenbosch te rijden.

Wat kan ik verwachten als ik meedoe aan een klankbeleefsessie?

“Je komt binnen en gaat liggen of zitten, net wat bij je past. Het gaat erom dat je helemaal comfortabel bent. Dan doe ik een korte introductie, zodat je even tot rust kunt komen en naar je eigen binnenwereld kunt keren. Vervolgens begin ik met de klanken zelf. Dat doe ik intuïtief. Ik voel en stem af op wie er in de ruimte zijn. Soms is het dynamisch, soms juist heel rustig. Wat volgt is één flow van klanken met instrumenten uit alle windstreken, zoals klankschalen, trommels, regenstokken, de gong én mijn eigen stem.”

Wat doen de klanken met je?

“Dat is voor iedereen anders. De klanken brengen frequenties voort, trillingen. Ik noem dat veldjes. Die veldjes die beleef, ervaar en voel je. Het zet je eigen energie in beweging. Een klankbeleefsessie is diep ontspannend en kan ook zaken aan het licht brengen. Hoe diep je daarin wilt gaan, bepaal je zelf. Je mag en kan ook aan de oppervlakte blijven.”

En als het klaar is?
“Dan komen we langzaam terug en is er thee. We wisselen uit wat er is gebeurd. Dat is fijn om te doen. Wat deelnemers hebben ervaren tijdens de klankbeleefsessie is verschillend, want iedereen heeft een eigen beleving. De een voelt dingen, de ander valt in slaap. Wat ik heel belangrijk vind: er hoeft niets, je mag ook in stilte blijven.”

Wat zeg je als mensen het spannend vinden om mee te doen?

“Kom het gewoon een keer meemaken. Ik zeg altijd: als je wilt weten of een peer zoet is, moet je ‘m proeven. Zo is het ook met de klankbeleefsessie. Na afloop heb je een rijke ervaring gehad of een ervaring rijker. En dat is allebei goed.”

Ook een keer een sessie met Irene beleven? De eerstvolgende is op vrijdag 31 maart. Meld je aan via de activiteitenkalender.