Gastvrouw Wendy Sterks aan het woord

Wendy Sterks heeft net de eerste 10 weken inwerktijd achter de rug als vrijwilliger in het gastenteam. ‘In het begin loop je mee met twee andere vrijwilligers. Om het huis te leren kennen, een gesprek aan te gaan als er iemand binnenkomt. Je bent altijd met z’n tweeën, dat is heel fijn.

Zelf heb ik mijn moeder 20 jaar geleden aan kanker verloren. Ik wilde daar altijd nog iets mee. Ik werk 3 dagen in de financiële wereld en wilde naast mijn baan meer met mensen gaan werken.  Via internet kwam ik uit bij het Vicki Brownhuis. Toen mijn eigen moeder in een hospice lag, heb ik dat als heel warm en prettig ervaren. Ik kon er terecht voor een gesprek als ik daar behoefte aan had. Dat ervaar ik hier ook.‘

Drempel
Tijdens de open dag van het Vicki Brownhuis op 4 februari kwamen er veel mensen binnen. Wendy:  ‘Binnenlopen is best een drempel, ik kan het me ook wel voorstellen. Wat kun je verwachten? Zo zag je een mevrouw heel erg aan het twijfelen. Ze liep rond en wilde eigenlijk zo weer naar buiten lopen. Gelukkig heeft een vrijwilliger haar aangesproken. Dan gaat het wel lopen. De eerste aanzet, dat is wat wij als vrijwilligers doen. Meteen contact maken en aandacht geven.’

Luisterend oor
‘Vaak zoeken bezoekers een luisterend oor. Zo wilde iemand iets weten over een lotgenotengroep. Toen heb ik iemand gezocht binnen het huis die hiermee bekend is, die er zelf in zat. Dan merk je wel hoe fijn dat is. Ook kon ik  goed schakelen met de partner van een zieke vrouw. Ik kon er juist voor deze man zijn. Tegen hem zeggen ‘U wilt juist heel veel voor uw vrouw doen, maar dat gaat helaas niet’. Ik denk dat je gaandeweg, als je dit langer doet, je steeds meer inzicht gaat krijgen.

Hoe bevalt het tot nu toe?
‘Het is fijn om te werken bij het Vicki Brownhuis. De mensen die binnenkomen worden heel warm ontvangen. Zo kwamen hier twee vriendinnen binnen waarmee ik een gesprek heb gehad. Zij werden gast zodat ze aan activiteiten van het Vicki Brownhuis kunnen meedoen. Dan is het huis gewoon fijn.  Toen ik nog maar net begon, kwam er een gast binnen die alleen een bak koffie wilde. Dat was voor mij een eyeopener. Dat kan ook gewoon.’

Steentje bijdragen
‘Het zijn de gesprekken die je bijblijven. Dat je net dat steentje kunt bijdragen, zodat mensen willen blijven. Daar doe je het wel voor. Dat ze voor zichzelf een plekje hebben kunnen vinden waar ze naartoe kunnen als het even niet lekker gaat, of iets nodig hebben. Als vrijwilliger in het gastenteam is het belangrijk dat je actief kunt luisteren. Dat je mensen de ruimte kunt geven in het gesprek, hen laat praten, het verhaal laten doen. ‘

 Ook vrijwilliger worden in het gastenteam? Kijk op de vacaturepagina