Je bekijkt nu Erik van Engelen, nieuwe voorzitter van het bestuur
Erik van Engelen, nieuwe voorzitter van het bestuur

Erik van Engelen is sinds 1 januari 2021 de nieuwe voorzitter van het bestuur van de Stichting Vicki Brown. Wij spraken met Erik over zijn rol als voorzitter, zijn dagelijks leven en de doelen die hij heeft met het Vicki Brownhuis.

Erik is 57 jaar, getrouwd met Annette en zij hebben twee kinderen van 22 en 21 jaar oud. Zij wonen op kamers, maar zijn in deze coronatijd ook weer geregeld thuis te vinden. Hij is technisch opgeleid en combineert al zijn gehele carrière mens en bedrijf. Hij volgde de opleiding elektrotechniek in Eindhoven en daarnaast ook een opleiding didactiek. Zo begon hij zijn carrière als natuurkundeleraar. Daarnaast volgde hij een opleiding bedrijfskunde en kwam hij op leidinggevende functies terecht. Duurzaamheid en innovatie daar heeft Erik zich jarenlang voor ingezet en dat doet hij nog steeds. Hij is lang actief geweest in de consultancy en de energiewereld. Sinds bijna acht jaar is Erik algemeen directeur van Techniek Nederland. Dat is een werkgeversvereniging waarvan de meeste installatiebedrijven en technische dienstverleners in Nederland lid zijn. We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen. Denk daarbij aan de energietransitie, maar zeker ook de toenemende behoefte dat ouderen langer zelfstandig thuis willen en moeten wonen. Bij dat thuis wonen komt ook veel techniek kijken in de woning. We worden met zijn allen ouder en daar horen gebreken bij. Techniek Nederland heeft een programma lopen om daarbij te helpen.

Erik heeft lang bij Essent gewerkt, waar hij lange tijd mede de aandeelhoudersbelangen heeft onderhouden. Daardoor heeft hij onder andere in de regio Brabant een groot netwerk op kunnen bouwen. Ook in zijn huidige baan als algemeen directeur van Techniek Nederland heeft hij veel contacten bij overheden, bedrijven en hogescholen.

Erik zit al in een aantal besturen. Onder meer van een onderwijsfonds, in een raad van commissarissen en twee raden van toezicht. Dat kan Erik goed combineren met zijn rol bij Techniek Nederland. Hij kwam in aanraking met het Vicki Brownhuis via zijn vrouw, die eerder bestuurslid is geweest.

Al op vroege leeftijd verloor Erik zijn vader. Hij was 23, zijn vader 52. Zijn vader wilde liever niet over zijn ziekte praten. Dat hebben ze als gezin natuurlijk gerespecteerd, maar na zijn overlijden bleef de familie met vragen achter. Het Vicki Brownhuis staat klaar voor mensen die zowel direct als indirect met kanker te maken krijgen en dat spreekt Erik zeer aan.

Voor 2021 hoopt Erik dat het huis zo snel mogelijk open kan. Het bestuur overlegt momenteel veel online, maar ziet er naar uit binnenkort een zaterdag met Jacqueline bij elkaar te zitten om uitvoeriger verder te praten over de plannen voor de toekomst. Als allerbelangrijkste voor nu ziet Erik dat het goede werk dat al jaren voor de gasten wordt gedaan wordt voortgezet en dat de continuïteit van het Vicki Brownhuis op langere termijn wordt geborgd.

Verder hoopt Erik dat meer mensen gebruik kunnen gaan maken van het Vicki Brownhuis, dat er een grotere groep bereikt wordt. Medebestuurslid Rashmi Sharma is al druk bezig met diversiteit en inclusiviteit. Erik heeft door de coronamaatregelen helaas nog nooit echt het huis in werking kunnen zien. Hij ziet er naar uit om het huis weer actief te zien en vooral de vrijwilligers en de gasten te gaan ontmoeten.