Je bekijkt nu De Bossche Omroep besteedt aandacht aan ons jubileumjaar.
vrijwilligers overleg Vicki Brownhuis Den Bosch
De Bossche Omroep besteedt aandacht aan ons jubileumjaar.

In 2022 bestaat het Vicki Brownhuis in Den Bosch 30 jaar. In 1992 opende het als eerste centrum voor leven met en na kanker in Nederland de deuren. Op initiatief van Yvonne Saatrube, wiens eerste en tweede man geconfronteerd werden met de ziekte. Een ontmoetingsplek voor gesprekken en uiteenlopende activiteiten zoals wandelen, massages, yoga, zingen, creatieve activiteiten en kookworkshops.
door Astrid Berkhout

“Eén op de drie Nederlanders krijgt ooit te maken met de ziekte kanker”, vertellen Jacqueline Crooijmans en Barbara van der Meulen, respectievelijk directeur en intern coördinator. “Wij zijn er voor iedereen, we doen dan ook ons best om ons aanbod van activiteiten én de inrichting van het huis af te stemmen op de enorme diversiteit aan mensen die bij ons komen.” 

Huiskamersfeer
Ruim 90 vrijwilligers bieden vanuit het Vicki Brownhuis psychosociale ondersteuning aan mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. “Wij zijn er voor alles wat de ziekte met zich meebrengt en waar binnen de formele zorg als gevolg van tijd- en regeldruk geen ruimte voor is. Daarmee vormen we een essentiële aanvulling. Gastvrijheid, een luisterend oor, lotgenotencontact, informatie én ontspanning zijn de belangrijkste succesfactoren. Bij ons kun je zonder afspraak binnenlopen en al je twijfels en angsten bespreken. Er is altijd iemand aanwezig om je verhaal aan te horen, in een gemoedelijke huiskamersfeer. We doen er alles aan om een gevoel van veiligheid te creëren en een vertrouwensband op te bouwen. Het gaat om de persoonlijke aandacht voor onze gasten.” 

Betrokkenheid
Normaal gesproken zijn de vrijwilligers ook regelmatig aanwezig in de ziekenhuizen, specifiek het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Ziekenhuis Bernhoven in Uden, om mensen te woord te staan. Het werk van het Vicki Brownhuis is alleen mogelijk dankzij de tomeloze inzet van deze vrijwilligers. “Het is zo bijzonder wat zij doen. Als gevolg van de huidige coronamaatregelen zijn we momenteel gesloten maar iedereen loopt toch even binnen om te kijken of ze iets kunnen doen. Het is tekenend voor hun betrokkenheid.” Wat voor verhalen krijgen zij allemaal te horen van de gasten? “Er komen vaak veel emoties naar boven: verdriet, boosheid, onzekerheid. Daarnaast lopen mensen aan tegen de fysieke gevolgen van chemotherapie en bestraling. Maar het is hier echt niet alleen kommer en kwel hoor, er wordt ook genoeg gelachen en de ziekte brengt over het algemeen ook iets moois.” 

Jubileumactiviteiten
In 2022 wordt het 30-jarig bestaan van het Vicki Brownhuis groot gevierd met verschillende evenementen. Op donderdag 12 mei gaat de theatervoorstelling Vicki in première in het Koningstheater van het Koning Willem I College. Daarna volgen in totaal nog acht uitvoeringen. Op vrijdag 13 mei, de oorspronkelijke dag van oprichting, is er een receptie voor genodigden in het Vicki Brownhuis. “In juni wordt in samenwerking met de gemeente Den Bosch en het Sportiom de Schoolsport Olympiade georganiseerd, kinderen uit groep zes en zeven van de verschillende basisscholen gaan hierbij de strijd met elkaar aan. Het Vicki Brownhuis is hier als goed doel aan verbonden.”

Fietstocht voor het hele gezin
Op 25 september vindt een gezellige fietstocht (van 20 of 25 kilometer) plaats, inclusief interactieve stops onderweg, waar het hele gezin zich voor kan aanmelden. “Op 4 februari sluiten we bovendien zoals ieder jaar aan bij Wereldkankerdag. Onder de noemer KoffieBreak nodigen we bedrijven, verenigingen en particulieren in de regio ’s-Hertogenbosch uit om bijvoorbeeld thuis, bij de sportclub of op het werk koffie te drinken voor het goede doel. Ze kunnen hiervoor een speciale koffiekit kopen waarvan de opbrengst gaat naar het Vicki Brownhuis. Door de ziekte kanker op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken, hopen we het taboe – dat helaas nog steeds bestaat – te doorbreken.”