
Wat is een stoelmassage?
Stoelmassage is een korte, activerende massage die op een speciaal hiervoor ontworpen stoel wordt uitgevoerd. Deze massage wordt over de kleding heen gegeven. Het is zo opgezet dat je je na één behandeling lichamelijk en geestelijk alweer een stuk fitter voelt.
Hoe werkt stoelmassage?
Voor de massage is er eerst een gesprek over je huidige gezondheid, zodat de intensiteit van de massage geheel aan jouw situatie is aangepast. Tijdens de stoelmassage wordt er druk uitgeoefend. Dit gebeurt met de ellebogen, handen, handpalmen en vingers. De lichaamsdelen die op deze manier worden behandeld zijn hoofd, nek, rug, schouders, armen en handen. Door deze drukoefening kunnen blokkades die zich hier bevinden worden opgeheven. Deze blokkades kunnen ontstaan zijn door stress, maar ook door een slechte houding. Dit kan op den duur leiden tot verschillende lichamelijke klachten, waaronder stijve pijnlijke spieren.
Naast het opheffen van energieblokkades wordt ook de bloedcirculatie gestimuleerd en de afvoer van afvalstoffen uit de spieren bevorderd. Voor gespannen en vermoeide nek-, schouder-, rug- en armspieren kan stoelmassage een weldaad zijn. Al na één behandeling kan het effect voelbaar zijn. Je hoeft overigens geen klachten te hebben om een stoelmassage te ervaren. Je kan er ook gewoon heerlijk van genieten.
Praktische informatie
- Een stoelmassage duurt een uur.
- De aanvangstijden zijn 10.00, 11.00 en 12.00 uur.
- We vragen je een eigen handdoek mee te nemen.
- Geef bij je aanmelding duidelijk de gewenste tijd door.
- De deelname is pas definitief als je een bevestiging hebt ontvangen.
De stoelmassage wordt gegeven door Hanneke Spithoven.

Wat is Mindfulness?
‘Mindfulness’ betekent aandachtigheid of opmerkzaamheid. Het is de kunst van het aanwezig zijn. Veel van wat we doen, gaat op de automatische piloot. Gedachten vliegen tegelijkertijd door ons hoofd. We zijn met onze aandacht bij wat al geweest is of bij wat we nog moeten meemaken. Vaak merken we pas later dat we gejaagd zijn, andere negatieve gevoelens hebben of vermoeid zijn. Aandacht geven is een vaardigheid die je kunt leren door te oefenen. Je ontwikkelt het vermogen om waar te nemen wat er in je omgaat. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren waardoor je beter kunt omgaan met hinderlijke gedachten, negatieve gevoelens en stress. Je wordt milder en meer accepterend naar jezelf. De Mindfulness trainingsmethode is ontwikkeld door Jon Kabat Zinn. Het goede van oosterse meditatietechnieken en westerse therapie-elementen maken het tot zo’n waardevolle training. In Mindfulness wordt minder in gegaan op inhoud van problemen, maar je leert hoe je met problemen kunt omgaan.
Voor wie is het?
Mindfulness is geschikt voor iedereen die wil leren om bewuster te leven met is er is: het mooie en ook het moeilijke en pijnlijke. Mindfulness biedt o.a. verlichting bij piekeren, spanning, omgaan met pijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.
Wat je leert met Mindfulness?
Je leert niet alleen te luisteren naar je hoofd, maar ook naar je lichaam Je kunt accepterend omgaan met lastige emoties en houdt de regie over je gedachten. Je leert te accepteren wat niet te veranderen is. Je krijgt meer inzicht in je automatische patronen en ontwikkelt mildheid voor jezelf en je omgeving.
Hoe het werkt?
Mindfulness is een praktische methode. Gedurende 8 weken wordt in een trainingsprogramma gebruik gemaakt van verschillende technieken. Er wordt geoefend met de bodyscan, zitmeditatie, bewegen in aandacht, aandacht voor ademhaling, met aandacht een dagelijkse handeling en andere concentratieoefeningen gericht op het observeren van gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen zonder te oordelen. Tussen de oefeningen door worden ervaringen over het beoefenen uitgewisseld en wordt er theorie aangereikt. Buiten de lessen moet rekening gehouden worden met minimaal een half uur oefentijd per dag. De training wordt gegeven door Mirjam Gosselink. Gecertificeerd trainer/coach
Praktische informatie
- Meld je van de te voren aan via de aanmeldknop. Je aanmelding wordt altijd per mail bevestigd.
- Je schrijft in voor de totale cursus van 8 sessies.
- Houd er rekening mee dat het programma kan uitlopen.
- Locatie: in het Vicki Brownhuis.
- Maximaal 7 deelnemers.

Waarom een voetmassage?
Wie kanker heeft, wordt vaak geleefd door ziekenhuisbezoek en behandelingen. Daarbij komt vaak nog eens vermoeidheid. Dan kan het fijn zijn om een moment te creëren waarin je even alles los kunt laten. Voetmassage geeft je die gelegenheid.
Wat kan ik verwachten?
De eerste keer beginnen we met een kort voorgesprek. Je fysieke en mentale conditie is van belang om een verantwoorde (voet)massage te kunnen geven. De voet weerspiegelt de mens in lichaam, geestelijk en emotioneel opzicht. Het is een veilige manier om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. Vervolgens krijg je een ontspannende, energetische voetmassage. Dit is anders dan een behandeling waarbij drukpunten gemasseerd worden. Het is een moment van rust.
Omdat door aanraking de doorstroming in het lijf wordt gestimuleerd, kan het een ontlading geven. In de vorm van tranen, transpiratie of koude rillingen bijvoorbeeld. Dit is loslaten en ruimt lekker op. Na de massage mag je nog even blijven liggen en je ervaring delen. Daarna is er de mogelijkheid om er uitgebreid op in te gaan met de gastvrouw. Als je vaker komt, bespreken we eerst de reactie van de vorige massage, de mogelijke veranderingen en of er iets is waar rekening mee dient te worden gehouden tijdens de massage.
Praktische informatie
- Een voetmassage duurt een uur en start om 10.00 – 11.00 en 12.00 uur.
- Zie voor aanvangstijden de basisgegevens bovenin.
- We vragen je een eigen handdoek mee te nemen.
- De aanmelding is pas definitief als je een bevestiging ontvangt.
De massage wordt gegeven door Paulien Bolwijn. Zij heeft een eigen praktijk in voetreflexzonetherapie.

Wat is het?
Na een korte kennismaking doe je onder begeleiding van Elly een geleide meditatie. Daarmee ga je met je aandacht naar je lichaam en je adem. Het hoofd wil denken, dat is heel normaal. Met een oefening leer je hoe je kan terugkeren, als je afgeleid wordt. Tijdens de les wisselen zit- en loopmeditatie elkaar af. Ook komt aan bod op welke manier je tijd en ruimte kunt maken om te mediteren. Zo kun je ook thuis zenmeditatie blijven beoefenen. De kern van zenmeditatie is dat je letterlijk met jezelf stil gaat zitten. Uit je hoofd, in je lichaam, betrokken met je hart. Je leert luisteren naar jezelf, ontdekt wat goed voor je is en daar kan je iets mee in het dagelijks leven.
Wat brengt het je?
Als je kanker hebt (gehad), ben je vaak al aardig over je grens. Er gebeurt veel in korte tijd en het is een grote kunst om weer terug te komen in je lichaam. Zenmeditatie kan helpen om weer meer verbinding te krijgen met je lichaam. Je komt dingen in jezelf tegen, je gaat merken dat je geleidelijk emoties kunt toelaten en loslaten. Zo kun je weer meer bij jezelf leren zijn en ga je voelen wat je nodig hebt.
Praktische informatie
- Je kan op elk moment starten. Het is een doorgaande zenmeditatie groep.
- Je hoeft geen ervaring te te hebben met (zen)meditatie.
- Het is fijn om gemakkelijk zittende kleding te dragen.
- Meditatiebankjes, kussens en matten zijn aanwezig. Natuurlijk mag je ook je eigen materiaal meenemen.
- Na aanmelding ontvang je altijd een bevestiging van je inschrijving.
De Zenmeditatie wordt geleid door Elly Kluytmans van Zen Spirit Rosmalen. Zij heeft tevens een praktijk voor Haptonomische Begeleiding.

Wat kan ik verwachten?
Het Zingen voor je Leven koor is een overkoepelende activiteit van ‘Kanker in Beeld’ en wordt op diverse locaties in Nederland georganiseerd. Het koor is voor mannen en vrouwen die getroffen zijn (geweest) door kanker, hun vrienden en familieleden. Neem dus gerust je moeder, vader, zus of vriend(in) mee, zodat je ook de leuke momenten met elkaar deelt. Zangervaring is niet nodig, er zijn geen wachttijden of toelatingsprocedures. Plezier in zingen staat centraal. Zingen maakt je blij en geeft energie! Daarom is er ook voor Den Bosch e.o. een Zingen voor je Leven koor.
Praktische informatie
- De coördinatie is in handen van Caroline Timmermans.
- Het koor wordt begeleid op de piano door Cor Bezemer.
- Annet Vervoort is de stembevrijder én dirigent van dit koor.
- De repetities zijn op maandagen (in de even weken) van 13.30 tot 15.30 uur.
- Lees meer informatie over ‘Zingen voor je Leven’.

Yoga en Kanker
Yoga kan enorm ondersteunend zijn voor mensen die kanker hebben (gehad). Het is een mooie manier om lichaam en geest weer in balans te krijgen. Het gaat hierbij niet om bereiken of presteren, iedereen oefent binnen zijn of haar grenzen. Yoga kan lichamelijke en psychische klachten verlichten en zo de kwaliteit van leven verbeteren.
Wat is en doet Yoga
Yoga is werken aan je bewustzijn en leren jezelf te zijn. Yoga verbind lichaam, geest en adem. Keer naar binnen en voel je lichaam, voel je ademhaling en krijg meer begrip voor je gedachten. Yoga maakt je gevoeliger en krachtiger en is nooit fout omdat je beweegt op jouw kunnen en vanuit jouw uniekheid. Meditatie is belangrijk om jezelf te ontdekken en om rust te vinden naar leegte, zodat je een schouwer wordt.
Praktische informatie
– Houd er rekening mee dat het programma kan uitlopen.
– Eigen matje en handdoek kan handig zijn.
– Deelnemers binnen: maximaal 7 personen.
– Je aanmelding is pas definitief als je een bevestiging ontvangt.
– Voor 25 januari zijn er geen plaatsen meer beschikbaar
Deze yogalessen worden gegeven door Hedwig van Krey.

Waarom schilderen?
Mensen die te horen krijgen dat ze kanker hebben, ontdekken vaak onverwachts een behoefte voor het creatieve en kunstzinnige. Het komt vaak voort uit een intuïtief gevoel. Kunstzinnig, scheppend bezig zijn in een fijne manier om te ontspannen en een andere kant van jezelf te leren kennen. Het is een plezierige, ontdekkende en uitdagende zoektocht in je eigen kunstzinnige proces. Wat ook belangrijk is: het spreekt de gezonde kern van de mens aan. Hiermee kan actief aan de eigen gezondheid gewerkt worden. In het Vicki Brownhuis kan je onder deskundige begeleiding samen met anderen hiermee aan de slag.
Wat kan je verwachten?
We gaan aan de slag vanuit ontspanningsoefeningen in woord en beeld. Er wordt gebruik gemaakt van diverse technieken zoals bv, schilderen, collagesmaken en tekenen en tekstverwerken in kunst.
Praktische informatie:
- Je hoeft geen ervaring te hebben met schilderen.
- De kunstzinnige ondersteuning staat onder de deskundige leiding van Els Bruurmijn.
- De maximale groepsgrootte is 4 personen.
- De inschrijving is pas definitief als je een bevestiging ontvangt.

Wat is een ontspanningsmassage?
Een ontspanningsmassage kan zowel op de stoel als op de massagetafel. Het kan in allerlei vormen, bijv. als hoofd-, voet-, energetische- of stoelmassage. Dorien Stegeman kijkt graag samen met jou waar je behoefte aan hebt. Zij beheerst alle vormen van massage. Rust, aandacht en ontspanning zal altijd de basis zijn.
Praktische informatie
- Massage is op afspraak. Meld je aan, zodat wij je kunnen indelen op een beschikbaar moment. Je ontvangt hiervan een bevestiging;
- De massage duurt 25 á 30 minuten. De aanvangstijden zijn 10:00, 11:00 of 12.00 uur;
- We verzoeken je om een handdoek mee te nemen.
- De aanmelding is pas definitief als je een bevestiging hebt ontvangen.
De ontspanningsmassage wordt gegeven door Dorien Stegeman. Ze heeft een praktijk Massage aan de Aa in Rosmalen (Hintham).

Wat is Golden girls ?
Dit is een lotgenotenavond voor vrouwen met kanker vanaf 45 jaar uit de regio ’s-Hertogenbosch. Verbonden door vechtlust, stoerheid en helaas ook door ziekte, vormen deze “Goldengirls” een netwerk van steun voor elkaar. Vrouwen lopen door kanker vaak tegen problemen aan die lastig te bespreken zijn. Bij de Golden girls vind je naast gezelligheid ook een luisterend oor en delen we handige tips om met ongemakken van kanker om te gaan.
Het Vicki Brownhuis organiseert voor deze doelgroep (ex-) kanker patiënten elke maand een activiteit waarbij het programma mede bepaald wordt door de vrouwen zelf. Een avond waar vrouwen elkaar inspireren door ervaringen te delen en ideeën en tips uit te wisselen.
Geen verplichtingen
Wij begrijpen als geen ander dat je het ene moment meer behoefte hebt aan lotgenotencontact dan het andere. Soms ben je misschien op zoek naar steun, terwijl je een tijdje later even niet meer geconfronteerd wil worden met de ziekte. Dat is helemaal prima. Kies gewoon per keer of je er bij wilt zijn. Wij zijn er wanneer jij daar behoefte aan hebt, zonder verplichtingen.
Praktische informatie
- De bijeenkomsten worden begeleid door ervaringsdeskundigen Caro ter Ellen en Elma Hol.
- Iedere 3e woensdag van de maand.
- Graag vooraf aanmelden.
- Inloop vanaf 18.00 uur.
- De deelname is pas definitief als je een bevestiging hebt ontvangen.

Maandelijkse bijeenkomst Stomadragers
De Stomavereniging houdt elke tweede maandag van de maand (met uitzondering van de maanden juli en augustus) een inloopochtend voor stomadragers in het Vicki Brownhuis. Eventuele partners zijn uiteraard ook van harte welkom. Aanmelden is niet nodig, je kan op elk moment gewoon binnenlopen.
Samen met lotgenoten kun je problemen delen waar je tegenaan loopt of juist oplossingen aandragen. Samen verdriet delen, maar ook positieve ervaringen uitwisselen. Hierbij kunnen allerlei vragen aan de orde komen. Tijdens deze inloopochtend kunnen we onder het genot van een kopje koffie of thee elkaar leren kennen en nieuwe ontwikkelingen uitwisselen.
Praktische informatie
Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met Kees Hofman van de Stomavereniging op 0413-262659 (evt. inspreken en u wordt teruggebeld).

Waarom een voetmassage?
Wie kanker heeft, wordt vaak geleefd door ziekenhuisbezoek en behandelingen. Daarbij komt vaak nog eens vermoeidheid. Dan kan het fijn zijn om een moment te creëren waarin je even alles los kunt laten. Voetmassage geeft je die gelegenheid.
Wat kan ik verwachten?
De eerste keer beginnen we met een kort voorgesprek. Je fysieke en mentale conditie is van belang om een verantwoorde (voet)massage te kunnen geven. De voet weerspiegelt de mens in lichaam, geestelijk en emotioneel zicht. Je krijgt een ontspannende, energetische voetmassage. Dit is anders dan een behandeling waarbij drukpunten gemasseerd worden. Het is een moment van rust.
Omdat door aanraking de doorstroming in het lijf wordt gestimuleerd, kan het een ontlading geven. In de vorm van tranen, transpiratie of koude rillingen bijvoorbeeld. Dit is loslaten en ruimt lekker op. Na de massage mag je nog even blijven liggen en je ervaring delen. Daarna is er de mogelijkheid om er uitgebreid op in te gaan met de gastvrouw.
Praktische informatie
- Meld je aan, zodat wij je kunnen indelen op een beschikbaar moment. Je ontvangt hiervan een bevestiging.
- Een voetmassage duurt een uur.
- De aanvangstijden zijn 10:00, 11:00 of 12:00 uur.
- We vragen je een eigen handdoek mee te nemen.
- De aanmelding is pas definitief als je een bevestiging hebt ontvangen.
De massage wordt gegeven door Natasja Buster. Zij heeft een eigen praktijk in voetreflextherapie.

Waarom tekenen?
Kunstzinnig, scheppend, bezig zijn is een fijne manier om te ontspannen en een andere kant van jezelf te leren kennen. Wat ook belangrijk is: het spreekt de gezonde kern van de mens aan. Hiermee kan actief aan de eigen gezondheid gewerkt worden. Vrij uit tekenen is een moment voor je zelf. Ontspannen tekenen op muziek. Beleven in het moment! Ingaan op wat je tegenkomt kan onderdeel van het proces zijn.
Praktische informatie
- Tekenvaardigheden zijn zeker niet nodig. Je vrij uiten op papier. Plezier staat voorop.
- Je hoeft niets mee te nemen. Alle benodigdheden zijn aanwezig.
- Aantal deelnemers: maximaal 4 personen.
- De deelname is pas definitief als je een bevestiging hebt ontvangen.
Vrijuit tekenen wordt geleid door Mariëlle Roovers.
Bekijk de video over intuïtief tekenen.

Wat is het?
Na een korte kennismaking doe je onder begeleiding van Elly een geleide meditatie. Daarmee ga je met je aandacht naar je lichaam en je adem. Het hoofd wil denken, dat is heel normaal. Met een oefening leer je hoe je kan terugkeren, als je afgeleid wordt. Tijdens de les wisselen zit- en loopmeditatie elkaar af. Ook komt aan bod op welke manier je tijd en ruimte kunt maken om te mediteren. Zo kun je ook thuis zenmeditatie blijven beoefenen. De kern van zenmeditatie is dat je letterlijk met jezelf stil gaat zitten. Uit je hoofd, in je lichaam, betrokken met je hart. Je leert luisteren naar jezelf, ontdekt wat goed voor je is en daar kan je iets mee in het dagelijks leven.
Wat brengt het je?
Als je kanker hebt (gehad), ben je vaak al aardig over je grens. Er gebeurt veel in korte tijd en het is een grote kunst om weer terug te komen in je lichaam. Zenmeditatie kan helpen om weer meer verbinding te krijgen met je lichaam. Je komt dingen in jezelf tegen, je gaat merken dat je geleidelijk emoties kunt toelaten en loslaten. Zo kun je weer meer bij jezelf leren zijn en ga je voelen wat je nodig hebt.
Praktische informatie
- Je kan op elk moment starten. Het is een doorgaande zenmeditatie groep.
- Je hoeft geen ervaring te te hebben met (zen)meditatie.
- Het is fijn om gemakkelijk zittende kleding te dragen.
- Meditatiebankjes, kussens en matten zijn aanwezig. Natuurlijk mag je ook je eigen materiaal meenemen.
- Na aanmelding ontvang je altijd een bevestiging van je inschrijving.
De Zenmeditatie wordt geleid door Elly Kluytmans van Zen Spirit Rosmalen. Zij heeft tevens een praktijk voor Haptonomische Begeleiding.

- De bijeenkomsten worden begeleid door Michiel Kaarsgaren en Herman Nijholt
- Elke tweede dinsdag van de maand is er een bijeenkomst.
- Inloop vanaf 18.45 uur.
- De inschrijving is pas definitief als je een bevestiging hebt ontvangen.
- Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 5,00.
Wij begrijpen als geen ander dat je het ene moment meer behoefte hebt aan lotgenotencontact dan het andere. Soms ben je misschien op zoek naar steun, terwijl je een tijdje later even niet meer geconfronteerd wil worden met de ziekte. Dat is helemaal prima. Kies gewoon per keer of je erbij wilt zijn. Wij zijn er wanneer jij daar behoefte aan hebt, zonder verplichtingen.

‘Een bijzondere ervaring die je gegarandeerd blijvende en ontspannende resultaten levert.’
Wat kan ik verwachten?
Tijdens de sessie lig je gekleed op een massagetafel. Er zijn dekens en kussens beschikbaar zodat je comfortabel en warm blijft. In de sessie bereik je snel een diepe ontspanning, zodat je echt rust kan ervaren. Diepteontspanning helpt om al je gedachten even los te laten. Soms in pure stilte of juist met een verhaal, waarin de geuren en kleuren van de natuur je helemaal opladen. Na een behandeling voel je je energieker en ben je je meer bewust van je lichaam, in het bijzonder van gevoelige plekken en risicofactoren die van belang zijn voor jouw gevoel van gezondheid en welzijn. Je voelt je meer in balans, tevreden en rustiger.
Wat brengt het je?
Als je je goed voelt, gaat alles veel beter. Wie te maken heeft met kanker kent juist momenten waarbij je veel in het hoofd zit en moeilijk tot rust kan komen. Om (weer) goed of optimaal te kunnen functioneren, moet je zorgen voor evenwicht tussen lichaam en geest. Dat vraagt veel van je, vooral ook bewustwording en (h)erkenning. In de sessie Diepteontspanning kan jij je totaal ontspannen. Je (her)ontdekt je eigen kracht en werkt met hernieuwde energie aan de gewenste verandering of vervolgstappen. Er worden ook tips gegeven waarmee je ook thuis dit gevoel van rust kan bereiken.
Praktische informatie
- Een sessie duurt 30 minuten. De aanvangstijden zijn 10.00, 10.45 en 11.30 uur
- Meld je aan, zodat wij je kunnen indelen op een beschikbaar moment. Je ontvangt hiervan een bevestiging.
- Draag gemakkelijk zittende kleding.
- Neem zelf een handdoek mee.
Het kan goed zijn om na 1 à 2 maanden nog een sessie te plannen. Je kan dan samen met Geert bespreken of de tips en oefeningen voldoende ontspanning hebben gebracht en wat het effect daarvan op jou is.
De diepte-ontspanning wordt gegeven door Geert Glaudemans, holistisch coach en masseur. Hij heeft een praktijk voor coaching en massage

Wandelen en kanker
Na de diagnose kanker is sporten waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt en heb je andere dingen aan je hoofd, maar een goede conditie is belangrijk tijdens en na uw behandeling. Met onze wandelgroep maken we tweewekelijks afwisselende wandelingen van ongeveer 5 km. We komen door de mooiste natuurgebieden en landgoederen in de omgeving. Er worden natuurlijk ook rustmomenten ingebouwd in de vorm van een koffie- en theepauze.
Soms gebruiken we een thema, wat vaak mooie inzichten geeft en een helende werking kan hebben. Maar wat we vooral doen is samen genieten van de schoonheid en de rust van de natuur tijdens de wisselende seizoenen.
Wat is het effect
- Waarom wandelen: Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen tijdens of na de behandeling van kanker een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel.
- Vermoeidheid: Teveel rusten is niet goed. Door lichamelijk actief te blijven, uiteraard binnen de grenzen van je mogelijkheden, ervaar je wat je nog wel kunt en krijg je geleidelijk aan meer conditie.
- Samen wandelen: Wandelen in groepsverband werkt motiverend en je doet sociale contacten op met lotgenoten.
- Je hoofd leeg maken: Wandelen in de natuur geeft rust en door je ledematen en zintuigen bewust te gebruiken kan je even uit je hoofd komen en het piekeren verminderen.
Praktische informatie
We lopen iedere keer een andere route in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch.
- De begeleider is om 09:00 bij het Vicki Brownhuis, de wandeling start om 09:30
- We lopen in kleine groepjes
- Wat neem je mee: Flesje drinken en wat te eten voor onderweg, eventueel een fototoestel.
De wandelingen vinden plaats onder begeleiding van onze ervaringsdeskundigen Paul van Voorst en Jolanda Griffioen. Zij zoeken de week ervoor de route uit en lopen de wandeling voor.

Wat gaan we doen
Onder leiding van onze vrijwilliger John gaan we samen gaan we aan de slag om een heerlijke maaltijd te bereiden. Na het koken is het tijd om te genieten van elkaars kookkunsten tijdens een gezamenlijk diner met alle heerlijke gerechten.
Het Vicki Brownhuis zorgt voor een gezellige gedekte tafel en een drankje.
Praktische informatie
- Aantal deelnemers: Er kunnen maximaal 6 gasten meedoen, dus wees er snel bij.
- Aanmelden: Geef je snel op. Na aanmelding ontvang je altijd een bevestiging.

Verwendag
Ontspannen en verwennen.
Aandachtig worden verwend. Dat is wat er deze dag centraal staat. Elke maand organiseert ons verwenteam deze heerlijke verwendag voor onze gasten.
Programma
De dag start met een lekker kopje koffie of thee waarna het ochtendprogramma van start gaat. Tussen de middag kun je genieten van een verrukkelijke lunch. Daarna volgt het middagprogramma. Hoe deze dag wordt ingevuld blijft een verrassing. Maar het is zeker een bijzonder fijne en ontspannen dag.
Praktische informatie
– Voor deelname aan deze dag vragen wij een bijdrage van € 12,50.
– Je aanmelding is pas definitief als je een bevestiging van ontvangst hebt ontvangen.
– Het maximaal aantal deelnemers voor deze dag is 8 personen.

Wat is Mindfulness?
‘Mindfulness’ betekent aandachtigheid of opmerkzaamheid. Het is de kunst van het aanwezig zijn. Veel van wat we doen, gaat op de automatische piloot. Gedachten vliegen tegelijkertijd door ons hoofd. We zijn met onze aandacht bij wat al geweest is of bij wat we nog moeten meemaken. Vaak merken we pas later dat we gejaagd zijn, andere negatieve gevoelens hebben of vermoeid zijn. Aandacht geven is een vaardigheid die je kunt leren door te oefenen. Je ontwikkelt het vermogen om waar te nemen wat er in je omgaat. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren waardoor je beter kunt omgaan met hinderlijke gedachten, negatieve gevoelens en stress. Je wordt milder en meer accepterend naar jezelf. De Mindfulness trainingsmethode is ontwikkeld door Jon Kabat Zinn. Het goede van oosterse meditatietechnieken en westerse therapie-elementen maken het tot zo’n waardevolle training. In Mindfulness wordt minder in gegaan op inhoud van problemen, maar je leert hoe je met problemen kunt omgaan.
Voor wie is het?
Mindfulness is geschikt voor iedereen die wil leren om bewuster te leven met is er is: het mooie en ook het moeilijke en pijnlijke. Mindfulness biedt o.a. verlichting bij piekeren, spanning, omgaan met pijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.
Wat je leert met Mindfulness?
Je leert niet alleen te luisteren naar je hoofd, maar ook naar je lichaam Je kunt accepterend omgaan met lastige emoties en houdt de regie over je gedachten. Je leert te accepteren wat niet te veranderen is. Je krijgt meer inzicht in je automatische patronen en ontwikkelt mildheid voor jezelf en je omgeving.
Hoe het werkt?
Mindfulness is een praktische methode. Gedurende 8 weken wordt in een trainingsprogramma gebruik gemaakt van verschillende technieken. Er wordt geoefend met de bodyscan, zitmeditatie, bewegen in aandacht, aandacht voor ademhaling, met aandacht een dagelijkse handeling en andere concentratieoefeningen gericht op het observeren van gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen zonder te oordelen. Tussen de oefeningen door worden ervaringen over het beoefenen uitgewisseld en wordt er theorie aangereikt. Buiten de lessen moet rekening gehouden worden met minimaal een half uur oefentijd per dag. De training wordt gegeven door Mirjam Gosselink. Gecertificeerd trainer/coach
Praktische informatie
- Meld je van de te voren aan via de aanmeldknop. Je aanmelding wordt altijd per mail bevestigd.
- Je schrijft in voor de totale cursus van 8 sessies.
- Houd er rekening mee dat het programma kan uitlopen.
- Locatie: in het Vicki Brownhuis.
- Maximaal 7 deelnemers.

Waarom een voetmassage?
Wie kanker heeft, wordt vaak geleefd door ziekenhuisbezoek en behandelingen. Daarbij komt vaak nog eens vermoeidheid. Dan kan het fijn zijn om een moment te creëren waarin je even alles los kunt laten. Voetmassage geeft je die gelegenheid.
Wat kan ik verwachten?
De eerste keer beginnen we met een kort voorgesprek. Je fysieke en mentale conditie is van belang om een verantwoorde (voet)massage te kunnen geven. De voet weerspiegelt de mens in lichaam, geestelijk en emotioneel opzicht. Het is een veilige manier om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. Vervolgens krijg je een ontspannende, energetische voetmassage. Dit is anders dan een behandeling waarbij drukpunten gemasseerd worden. Het is een moment van rust.
Omdat door aanraking de doorstroming in het lijf wordt gestimuleerd, kan het een ontlading geven. In de vorm van tranen, transpiratie of koude rillingen bijvoorbeeld. Dit is loslaten en ruimt lekker op. Na de massage mag je nog even blijven liggen en je ervaring delen. Daarna is er de mogelijkheid om er uitgebreid op in te gaan met de gastvrouw. Als je vaker komt, bespreken we eerst de reactie van de vorige massage, de mogelijke veranderingen en of er iets is waar rekening mee dient te worden gehouden tijdens de massage.
Praktische informatie
- Een voetmassage duurt een uur en start om 10.00 – 11.00 en 12.00 uur.
- Zie voor aanvangstijden de basisgegevens bovenin.
- We vragen je een eigen handdoek mee te nemen.
- De aanmelding is pas definitief als je een bevestiging ontvangt.
De massage wordt gegeven door Paulien Bolwijn. Zij heeft een eigen praktijk in voetreflexzonetherapie.